На светосавским стазама

Школска слава, Савиндан, у нашој школи и ове године, као и у свим школама у Србији, био је посебан свечани дан. Као и увек, сви ученици су се окупили да обележе овај најрадоснији празник заједно са својим учитељима и наставницима, родитељима и пријатељима школе. Прослава је почела Химном Светом Сави у извођењу хора и оркестра школе, а потом је протојереј ставрофор Живанко Поповић, парох Прве парохије ковинске, освештао славски колач и честитао школску славу пожелећи много среће, здравља и благостања. Свечаност је настављена пригодним програмом хора и оркестра и рецитовањем.

По обичају, домаћини славе били су ученици завршног разреда са својим одељенским старешинама Миленом Штиковац и Милошем Манићем, који су ломили славски колач одајући пошту светитељу Сави, утемељивачу српске цркве, државе и школства, првом српском архиепископу, зачетнику српске књижевности и правне науке, чија је духовна и просветитељска величина толика да се не може сагледати овоземаљским очима. Подсетимо, празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и од тада се најсвечаније прославља. Иако у то време још под окупацијом Аустроугарске, Савиндан се славио у српским школама на југу Баната.

И ове године у холу школе постављена је изложба ликовних радова, а настављена је и добра традиција да се предпразнична недеља у настави информатике посвети овом догађају тако што се ученицима задаје, у зависности од узраста, да напишу или нацртају рад на ту тему. Радове постављају на површину Падлета, припремљеног за ту прилику, који се потом уграђује у сајт школе. Тако ученици сами припремају својеврсну поставку виртуелне изложбе ликовних и литерарних радова.

Славу су преузели ученици седмог разреда, да је до наредне године носе у срцима и да се труде да марљивим радим и духовним изграђивањем честите личности буду достојни потомци великог светитеља чије дело представља основу свих цивилизацијских токова нашег друштва, ходећи стазама светосавља. На крају, сви ђаци и гости добили су колач, жито и неизоставне переце.

Д.К.

 

Made with Padlet

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ