Правилна исхрана-зелена пијаца на часу биологије


Ђаци петаци су прошле недеље  на часу биологије проучавали правилну исхрану, ал не само што смо учили о правилној исхрани него су имали прилике и све то да виде свеже и „купе“ на катедри баш као на зеленој пијаци.

Ученици и наставница су донели од кућа поврће и воће и друге намирнице ко је шта имао. Били су најпре подељени у 5 група са задатком испред сваке групе  и правилима реализације задатка, али и правилима  понашања на часу.

Након инструкције наставнице  у књизи у пирамиди исхране свака група је прво прочитала и пронашла које су то намирнице које садрже на пример масти, па шећере,  протеине и витамине Ц и Д (што су били задаци група).

Затим су изабрали по једног члана групе који је са тацном ишао до катедре да бира које намирнице садрже њихов задатак.

Онда смо мало дискутовали о намирницама које деца слабије воле, шта више воле,  шта је најздравије, а показали смо и броколи, карфиол, тиквице и плави патлиџан које неки ђаци нису знали раније ни како изгледају

Закључили су како се грицкалице, слаткиши и брза храна налазе на врху пирамиде исхране у књизи и њих треба најмање јести или још боље избегавати.

Пошто су одлично савладали све о правилној исхрани за крај смо се почастили и освежили најразноврснијим воћем које су донели, а угостили смо и психолога школе Жаклину Петковић која је присуствовала часу и видела њихово одушевљење.

И за крај није ово била само одлична и јестива лекција о здрављу већ и из екологије јер смо сложно  покупили сав отпад и учионицу оставили апсолутно чисту.


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ