TRIBINA „OBRAZOVANJE ZA SVE“


 Odavno se u Kovinu nije okupilo toliko ljudi iz različitih sfera oko nekog pitanja od značaja za lokalnu zajednicu, kao što je to bilo 30. marta, kada je, u kampanji "Svi u školu, budućnost za sve", u prepunoj pozorišnoj sali Doma kulture održana tribina “Obrazovanje za sve” posvećena promociji inkluzivnog obrazovanja.

Prema rečima Maje Petrović, lokalnog koordinatora tima “Kampanje za inkluzivno obrazovanje”, tribina je bila posvećena promociji svima dostupnog kvalitetnog obrazovanja i obezbeđivanju pozitivne klime za inkluzivno obrazovanje. Organizatori su bili Savez učitelja Republike Srbije, CIP-Centar za interaktivnu pedagogiju, Centar za obrazovnu politiku i Fond za otvoreno društvo, u saradnji sa Ministarstvom prosvete RS, uz značajnu podršku lokalne samouprave opštine Kovin. Preko 200 učesnika iz različitih obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, NVO i roditelja, na početku je pozdravio predsednik opštine Kovin, profesor Slavko Branković, a potom su svoja iskustva i novine iz ove oblasti izložili Ana Božinović, prosvetna savetnica Školske uprave Zrenjanin, Mirjana Trifunović-Paul, facilitator i Milivoje Grčić, koordinator Komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu. Učitelji Nataša Buljugić i Zoran Đurić, predstvavili su primere primene inkluzivnog obrazovanja u svom radu, dok je učenica Valentina Mitić, u ime Učeničkog parlamenta naše škole govorila o načinu kako će se učenici uključiti u podršku vršnjacima, s obzirom da je ovoj školi dodeljen grant Ministarstva prosvete i nauke u okviru programa „Osnaživanje škola za inkluzivno obrazovanje”. Podrška za ostvarivanje tog projekta obezbeđena je u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS“, koji realizuje Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete i nauke, sredstvima Svetske banke/Međunarodne banke za obnovu i razvoj, IBRD Zajam broj 7510 YF.

Na tribini su predstavljeni značaj i mogućnosti ostvarivanja inkluzivnog obrazovanja, odnosno kvalitetnog obrazovanje koje je dostupno svakom detetu, bez obzira na lične karakteristike, zdravstveno stanje, nacionalnu pripadnost, porodični status, društveni i materijalni položaj, mesto življenja. Istaknuto je da je jednako važno pružiti najadekvatnije uslove školovanja svakom detetu, i detetu koje ima smetnje u razvoju, koje je pripadnik manjine, koje ima talenat, koje ima hroničnu bolest, koje živi na selu i detetu koje ima porodične probleme. Takodje je predstavljena uloga interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu, koja je osnovana za procenu potreba deteta, određivanje podrške koja mu je potrebna, i praćenje njegovog napredovanja i razvoja. Naglašen je značaj zajedničkog delovanja u najboljem interesu svakog deteta i neophodnost saradnje ustanova iz resora obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, stručnjaka, roditelja i lokalne samouprave. Na kraju su učesnici postavili niz pitanja, kako predavačima tako i članovima interresorne komisije.

D.K.


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ