SVEČANOST U MALOM BAVANIŠTU


Iako po prohladnom, ali sunčanom danu, Udruženje žena „Veliko hrabro srce“ iz Malog Bavaništa organizovalo je 18. novembra manifestaciju pod sloganom „Sačuvajmo zdravlje uz post i pravoslavlje“. Na prostoru izmedju zgrade naše škole u selu i Doma kulture mnoštvo meštana došlo je na ovu, prvu po redu a nadamo se već dogodine, tradicionalnu manifestaciju.

Mada selo broji tek oko 150 kuća sa tristotinak stanovnika, prve ideje za stvaranje ove organizacije nastale su prilikom prošlogodišnjeg obeležavanja osmomartovskog praznika u Domu kulture. Tako je tokom ove godine Udruženje i formalno registrovano te za sada ima 16 članica. Ipak, osećalo se da manifestacija nije bila samo Udruženja, već da je u njoj učestvovalo celo selo svim veliki srcem. U školi je postavljena izložba radova, gosti iz matične škole bili su svi učenici trećih razreda sa svojim učiteljicama i direktorkom Vesnom Jotić. Družilo se, igralo, veselilo.

U Klubu je bila bogata postavka izložbe ručnih radova i narodne tradicije, a između škole i Doma kulture prikazana su brojna tradicionalna posna jela. Bilo je pravo zadovoljstvo upoznati deo ovog, do današnjih dana, sačuvanog kulturnog blaga, velikog potencijala seoskog turizma i videti s koliko entuzijazma seoske žene pokušavaju u pioniskom poduhvatu, kako kažu „da ovim putem pomovišu svoje selo, da se zna da i mi postojimo i nešto radimo.“ Među gostima bile su predstavnici lokalne samouprave, aktiva žena iz više mesta kovinske optine, lokalnih medija i Udruženja poljoprivrednih novinara „Agropress“ kao i drugi namernici koji su po maglovitom prepodnevu krenuli put ovog živopisnog sela na obali Dunava.

Ovom izvanredno organizovanom manifestacijom, žene Malog Bavaništa pokazale su da zaista imaju veliko hrabro srce i nemerljivi entuzijazam.

D.K.


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ