NA SVETOSAVSKIM STAZAMA


 Školska slava Sveti Sava, kao što je već tradicija, i ove godine obeležena je u školama kovinske opštine. Za učenike i nastavnike naše škole čitava nedelja bila je svetosavska, od svećenja vodice do velike akademije za sve učenike na sam dan školske slave. Ovaj uzorni kolektiv veliku pažnju posvećuje duhovnom vaspitanju dece koja se opredeljuju i pohadjaju versku nastavu.

Iako je po kalendaru praznik bio u nedelju, kao i pre pet godina, gotovo da nije bilo učenika koji je propustio da dodje u svoju školu i obeleži ovaj najradosniji dan zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima, roditeljima i prijateljima škole. Proslava je počela Himnom Svetom Savi u izvodjenju orkestra škole, a potom je protojerej stavrofor Živanko Popović, paroh Prve parohije kovinske, osveštao slavski kolač i čestitao školsku slavu poželeći mnogo sreće, zdravlja i blagostanja.

Kao što je već običaj, domaćini slave bili su učenici završnog razreda sa svojim odeljenskim starešinama Ivanom Lukićem i Vasiljem Dobrićem, koji su lomili slavski kolač odajući poštu ocu srpske duhovnosti, svetitelju Savi. Ono "što nam daje dušu, umu, srcu zdravlje - to je srpska škola, to je pravoslavlje" reči su velikog podvižnika. U proteklih osam vekova o Svetom Savi se govorilo, pisalo, pevalo, slikalo više no i o jednom srpskom velikanu i svetitelju. Na zvonu velike škole u Beogradu 1808. godine izliven je lik Svetog Save, Savindan kao školsku slavu ozvaničio je 1827. godine knez Miloš Obrenovoć, a godine 1841. knez Mihailo Obrenović je i zakonom utvrdio obavezu škola da svake godine slave Svetog Savu kao svoju slavu.

Potom su slavu preuzeli učenici sedmog razreda, da je do naredne godine nose u srcima i da se trude da marljivim radim i duhovnim izgrađivanjem čestite ličnosti budu dostojni potomci velikog svetitelja hodeći stazama svetosavlja. Na kraju, svi đaci i gosti dobili su kolač, žito i neizostavne perece.

D. K.


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ