ZADIVLJUJUĆA GREJS


Nedelja informatičkog obrazovanja je planetarni događaj koji se održava od 9. do 15. decembra. Kako organizatori kažu „informatika je temelj svakog učenika. Pomozite sebi da postanete deo zajednice miliona; odvojte jedan sat i pridružite se ako imate od 6 do 106 godina. Nema matematike, čak vam ni računar nije potreban“. Prvog dana decembra bilo je najavljeno 24.166 događaja u kojima će učestvovati  3.441.839 učenika iz 160 zemalja. Jedna od njih je i naša, ali sa, za sada, malim brojem škola. Naravno, „Zmajevci“ su uvek bili među privm.

Zašto je odabran baš ovaj datum? Tog dana 1906. godine rođena je Grejs Mari Hoper, američki matematičar i informatičar. Otkrila prvu grešku (bug) na računaru Mark I na kome je radila na projektovanju prvih asemblerskih jezika kao dobrovoljac u američkoj ratnoj mornarici. Njena je ideja da se kod piše jezikom koji je zasnovan na prirodnom jeziku, engleskom i programski jezik FLOW-MATIC bio je prvi takav jezik. Učestvovala je u radu komiteta za stvaranje prvog poslovnog programskog jezika COBOL (Common Business Oriented Language). Radila je u američkoj mornarici, gde je penzionisana u činu kontraadmirala. Radeći za Mark II računarom na Harvard Univerzitetu, otkrila je noćnog moljca u releju koji je ometao rad računara. Izvadila moljca i kada su je pitali šta radi,  odgovorila je da debaguje (en. debug) sistem. Opravdano je nosila nadimak „zadivljujuća“ Grejs, a 1996. godine razarač američke mornarice dobio je po njoj ime. Tri puta je dobijala rešenje o penzionisanju, ali svaki put bi odbijala da napusti vojsku. Kada je uz najviša priznanja i počasti, kao najstariji oficir američke vojske, konačno penzionisana, Grejs Mari Hoper je nastavila da radi kao viši savetnik u jednoj korporaciji. Najveći broj najpopularnijih kompjuterskih programa današnjice, uključujući i Windows, zasnovani su na radovima „zadivljujuće“ Grejs. U njenu čast, kao izraz zahvalnosti, kompanija Majkrosoft, osnovala je fond iz koga je do sada stipendirala više od 3000 nadarenih studenata. Među kolegama ostaće upamćena po rečenici: „Brod je najsigurniji u luci, ali brod nije napravljen da bi bio u luci“.Umrla je 1. januara 1992. godine u Arlingtonu.

Zato joj odajemo dužno poštovanje organiujući aktivnosti u školama širom sveta. Na sajtu http://csedweek.org/ dostupni su brojni linkovi ka zanimljivim nastavnim materijalima, forum za komunikaciju i konsultovanje, a na istom mestu se i prijavljuje učešće. Predloženi materijal je izvanredno osmišljen i vrlo bogat da se učenici sa velikim oduševljenjm uključuju u ovu akciju. Predlažemo vam da pogledate kratki prikaz aktivnosti u našoj školi, sada na Youtube kanalu naše, nedavno osnovane, školske televizije „RTV ZMAJ Kovin“, link http://youtu.be/_EayD3g2NsE

certificate

D.K.

D.K.


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ