USKLIKNIMO S LJUBAVLJU


 Školska slava Sveti Sava obeležena je i ove godine u školama kovinske opštine. Predpraznična atmosfera u našoj školi osećala se čitvu prethodnu sedmicu, od svećenja vodice do pripreme radova učenika za tradicionalnu virtuelnu izložbu, koje možete pogledati ovde, dok se na svakom koraku mogla čuti Himna Svetom Savi.

Kao i svake godine, gotovo da nije bilo učenika koji je propustio da dođe u svoju školu i obeleži ovaj najradosniji dan zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima, roditeljima i prijateljima škole. Proslava je počela Himnom Svetom Savi u izvodjenju orkestra škole, a potom je protojerej stavrofor Živanko Popović, paroh Prve parohije kovinske, osveštao slavski kolač i čestitao školsku slavu poželeći mnogo sreće, zdravlja i blagostanja. Po običaju, domaćini slave bili su učenici završnog razreda sa svojim odeljenskim starešinama Ljubišom Đorđevićem i Dušankom Narančić, koji su lomili slavski kolač odajući poštu ocu srpske duhovnosti, svetitelju Savi.

Podsetimo, praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada najsvečanije proslavlja. Iako tada još pod Austrougarskom, Savindan se slavio u kovinskim srpskim školama na jugu Banata.

Potom su slavu preuzeli učenici sedmog razreda, da je do naredne godine nose u srcima i da se trude da marljivim radim i duhovnim izgrađivanjem čestite ličnosti budu dostojni potomci velikog svetitelja hodeći stazama svetosavlja. Na kraju, svi đaci i gosti dobili su kolač, žito i neizostavne perece.

D.K.Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ