Ugledni čas iz engleskog jezika „FOOD AND DRINK“


Drama u nastavi

Drama u nastavi je, može se slobodno reći, nesvakidašnja metoda na našim prostorima u nastavi danas. Neobičan, ali posve kreativan način motivisanja učenika, gde oni usvajaju, ali i obnavljaju već stečena znanja. Engleski jezik pruža mogućnost primene dramskih tehnika u okviru nastave pomoću kojih učenici zakoračuju u jednu sasvim novu dimenziju u kojoj učionica postaje scena, učenici glumci, a nastavnik može imati dvojaku ulogu (ulogu publike ili glumca).

Kao primer jednog od časa sa dramskim tehnikama, 27.2.2014.prikazan je čas engleskog jezika, koji je održala nastavnica, Jovana Stojiljković u odeljenju IV-2. Čas je osmišljen kao revizija vokabularskih i gramatičkih particija, kako naziv kaže, vezanih za hranu i piće. Uložena kreativnost nastavnice i trud učenika pretvorili su učionicu u restoran, koji su nazvali „Catherine’s Place“. Učenici su bili u svojim ulogama gostiju restorana i konobara. I nastavnica je imala svoju ulogu, ulogu menadžera restorana, čija je funkcija bila da dočekuje goste i poželi im prijatan boravak u restoranu. Zanimljivo uklopljeni u scenario, koji su sami učenici sa nastavnicom pisali, celo odeljenje IV-2 (22 učenika) je učestvovalo. Učenici su sa nastavnicom prethodno pripremili učionicu koristivši produkte svoga rada (hranu koju su pravili od kartona, stiropora, papirne tanjire, čaše...) Postojao je i meni na svakom stolu, koji su svi zajedno sastavljali. Ne samo glume, scene i glumca, bilo je i muzike. Muzika koja je korišćena kao uvodna i odjavna bila je adekvatna temi, reč je o pesmi „Favourite Food“.

Na ovaj sasvim inovativan način upotreba engleskog jezika u učionici zaživljava. Učenici su sada u stanju da jezik koriste kontekstualno, što je i najvažnije. Kako nastavnica engleskog jezika kaže:“Razvijanje komunikativnih sposobnosti kod učenika jeste krajnji cilj učenja engleskog jezika.“ Jezik je živa tvorevina, a njegova konkretna primena kao i ohrabrivanje učenika da što više koriste strani jezik, jeste ono što je pospešeno dramskom tehnikom u nastavi stranog jezika.

Jovana StojiljkovićНајновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ