FORUM TEATAR 2013/14.


ŠKOLA PROTIV NASILJA

„PROBA ZA REALNOST“

Podučeni primerima iz svakodnevnog života učenici Zmajeve škole su 11.juna 2014. predstavili svoju predstavu Forum teatra, „Proba za realnost“. Predstava je obuhvatala tri scene, od koje je svaka scena pričala svoju priču, odnosno, obrađivala jedan problem. Problemi kojima se Forum teatar bavio tokom ove školske godine bili su oni do kojih se došlo isklјučivo diskusijom između učenika. To su problemi koji su učenici sami uvideli u svojim učionicama, u dvorištu, na školskom hodniku, među svojim vršnjacima. Konkretni problemi koje smo ove godine obuhvatili jesu: nasilјe, licemerje, lažno drugarstvo, netolerancija, nepoštovanje tuđih mišlјenja i stavova.

Nije cilј bio da se ponudi sjajno rešenje u scenama, već da se ponudi što više mogućnosti i da se oseti kako je biti u određenoj ulozi kako bi razumeli nekoga ko je potlačen, nad kim se vrši diskriminacija po bilo kom osnovu. Stavlјanje u ulogu onoga ko je opresor omogućava sagledavanje njegovog ponašanja, a potom i na promenu njegovog ponašanja u stvarnosti. U scenama su problemi veoma realni, jer se do njih došlo podrobnom i konkretnom analizomsa učenicima.Na ovaj način oformili smo jednu „socijalnu laboratoriju“ gde smo mogli da eksperimentišemo svojim i tuđim ponašanjima u raznim situacijama, isprobavamo više rešenja kako bismo izašli iz određene situacije ili odnosa i zaklјučiti koje je to rešenje najprihvatlјivije.

Trudeći se da u prvi plan istaknemo kritičko mišlјenje i nenasilno ponašanje među vršnjacima, postigli smo želјeni cilј. Publika je aktivno učestvovala i nudila kreativna rešenja u konfliktnim situacijama. Učesnici Forum teatra su se izuzetno dobro snašli u svojim ulogama kao i u improvizacijama, koje su se od njih očekivale. Stoga, posebno pohvalјujemo sve učesnike Forum teatra, koji su marlјivo radili tokom čitave školske godine ne bi li na kraju svojim vršnjacima ukazali n probleme koji su oni istakli kao najbitnije. Učesnici su: Milica Milovanović, Jelena Lužajić, Milica Stanković, Bojana Sekulić, Nikola Divnić, Uroš Mihajlov, Sofija Tasić, Nina Milošević, Draško Mijukov, Marko Bogdanović. Neizostavno je pomenuti nastavnicu srpskog jezika, Danijelu Petrović, koja je bila konstantna podrška u projektu Forum teatra.


Učesnici Forum teatra su na kraju iskazali snažnu poruku u vidu sledećih stihova:

Svi smo pod istim nebom rođeni,

crni, smeđi, riđi i plavi.

Svi smo svojom zvezdom vođeni,

uvereni da su nam putevi pravi.

Na tom putu greške smo pravili,

deca smo, kažu, a deca greše.

Vrlo često smo te greške slavili,

jer odrasli su bili tu da ih reše.

Osvrni se za sobom kad napraviš greške,

reci: izvini, molim te, oprosti.

Neko možda lije zbog tog suze teške

i tvoja ga uvreda boli do kosti.

Svi vi koji znate jako da udarite,

usmerite svoju pesnicu ka zidu,

brzo ćete u svom gnevu da se udavite

i potonete u sopstvenom stidu.

Neka svako od nas dobar čovek postane,

Onaj koji zna da poštuje i pomaže

Nek od grubih reči ni mrva ne ostane,

neka se ne psuje, ne bije i ne laže!

 

Jovana Stojilјković

Koordinator Forum teatra
Jovana Stojilјković, nastavnik engleskog jezika


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ