USKLIKNIMO S LJUBAVLJU


Školska slava, Savindan, u našoj školi i ove godine, kao i u svim školama u Srbiji, bio je radni, ali nenastavni dan. Kao i uvek, svi učenici su se okupili da obeleže ovaj najradosniji praznik zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima, roditeljima i prijateljima škole. Proslava je počela Himnom Svetom Savi u izvodjenju orkestra škole, a potom je protojerej stavrofor Živanko Popović, paroh Prve parohije kovinske, osveštao slavski kolač i čestitao školsku slavu poželeći mnogo sreće, zdravlja i blagostanja.

Po običaju, domaćini slave bili su učenici završnog razreda sa svojim odeljenskim starešinama Brankom Spirković i Tamarom Vijatov, koji su lomili slavski kolač odajući poštu svetitelju Savi, utemeljivaču srpske crkve, države i školstva, prvom srpskom arhiepiskopu, začetniku srpske književnosti i pravne nauke, čija je duhovna i prosvetiteljska veličina tolika da se ne može sagledati ovozemaljskim očima. Podsetimo, praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i od tada se najsvečanije proslavlja. Iako u to vreme još pod okupacijom Austrougarske, Savindan se slavio u srpskim školama na jugu Banata.

Potom su slavu preuzeli učenici sedmog razreda, da je do naredne godine nose u srcima i da se trude da marljivim radim i duhovnim izgrađivanjem čestite ličnosti budu dostojni potomci velikog svetitelja čije delo predstavlja osnovu svih civilizacijskih tokova našeg društva, hodeći stazama svetosavlja. Na kraju, svi đaci i gosti dobili su kolač, žito i neizostavne perece.

 


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ