OGLEDNI ČAS PRIRODE I DRUŠTVA


Učenici prvog odeljenja trećeg razreda, koje vodi učiteljica Svetlana Baković, 17. marta imali su zanimljiv čas Prirode i društva. Bio je to ogledni čas u kojem je učestvovao i njihov budući nastavnik Tehničkog i informatičkog obrazovanja, Dejan Kreculj, a tema je bila „Saobraćaj u mom kraju“. Ogledni časovi su časovi koji imaju izrazito inovativnu notu. Oni na sasvim novi i do sada neuobičajeni način prezentuju neku nastavnu jedinicu. Radi se, dakle o ogledu, kreativnom pokušaju, koji može, a ne mora da bude obrazac za buduće ponašanje nastavnika.

U veoma spontanoj i obostrano prijatnoj atmosferi, kroz dijalog, aktivno učešće učenika u času, đacima su prezentovani sadržaji o saobraćaju pešaka i drugih učesnika u saobraćaju. Nakon pesme Branka Kockice „Kako se prelazi ulica“, razgovaramo o njoj i obnavljanja pravila saobraćaja usledila je virtuelna šetnja beogradskim ulicama pomoću prezentacije fotografija snimanih na putu od kuće do škole, zapravo od stana do autobuske stanice kod Pančevačkog mosta – trase kojom njihov nastavnik svakodnevno dolazi na posao. Svaki od snimaka predstavljao je specifičnu saobraćajnu situaciju, na svakom su pokazani prolaznici koji se pravilno kreću trotoarom i pešačkim prelazom, ali i oni koji čine prekršaje. Sve je to „lajkovano“, rečeno žargonom mladih, ali i greške označene kao loše. Igrom „tačno - netačno“, pomoću crveni i zelenih kartončića, učenici su pokazali koliko su razumeli ovu temu i, što je najvažnije, shvatili kako je pravilno ponašanje u saobraćaju bitno za sopstvenu sigurnost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Čitav čas bio je postavljen u formi dogadjaja na platformi „eTwinning“ (https://live.etwinning.net/events/event/9254 ) u kome je učestvovalo i 32 nastavnika Evrope, od Portugalije i Poljske do Italije, Makedonije i, naravno, Srbije. S obzirom da su nastavni materijali dostupni na portalu kao datoteke, više nastavnika je izrazilo želju da na ovaj način i sami svojim učenicima pripreme čas na tako priušte zanimljiv i originalan čas.

D.K.


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ