DAN ŠKOLE


Dan škole, sto dvanaesti rođendan i sto druga godina pod svojim krovom, bio je praznik učenika i kolektiva kovinske “Zmajeve” škole 26. aprilskog dana, na godišnjicu kada je 1850. godine čika Jova Zmaj u Letopisu Matice Srpske objavio svoju prvu pesmu "Proletnje jutro".

Po izuzetnom sunčanom vremenu na stadionu malih sportova odigrane su prijeteljske fudbalske utakmice sa gostima iz škole „Desanka Maksimović“. Prvi su se na terenu pojavili učenici sedmih i osmih razreda i prikazali uzbudljivu utakmicu o kojoj rezultat 9:3 dovoljno govori. Zatim su na teren izašli mali fudbaleri uzrasta trećeg i četvrtog razreda. Domaćini su svoju superiornost pokazali serijom od osam golova, ne dozvolivši gostima da im zatresu mrežu. Izuzetno dinamčian fudbal ujednačenih snaga odigrali su učenici petog i šestog razreda čiji se susret završio nerešenim rezultatom 2:2, ali su nakon izvođenja penala ipak domaćini meč rešili sa 3:2. Bio je to odličan fudbal u kome su obe strane pokazale svoje umeće i bogatim rezultatima priredile veliku radost navijačima.

Ovogodišnja proslava bi se najbolje mogla okarakterisati kao spoj tradicionalnih vrednosti i znalački ukomponovanih novih trendova, primereno vremenu.: od sporta do neizostavnog prelaska u Centar za kulturu gde su učenici uživali u postavci „Taj ludi svet …“, po adaptiranom tekstu Todeta Nikoletića, “za tinejdžere i sve koji vole”, koju im je priredilo ansambl dramske sekcije. Iskrena spontanost pozorišnog izraza mladih glumaca plenila je neskrivenim šarmom, prenoseći na prepunu pozorišnu salu šarenilo simpatične zbunjenosti plemenitih osećanja prvih simpatija i ljubavi.

U večernjim satima u galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba likovnih radova učenika. Potom je u pozorišnoj sali usledila svečana akademija za roditelje i prijatelje škole. Direktorka škole Vesna Jotić čestitala je Dan škole brojnim roditeljima, nekadašnjim radnicima, sadašnjim i bivšim učenicima i prijateljima škole. Predstavnici Učeničkog parlamenta uručili su ovogodišnju nagradu „Zmaj među Zmajčićima“, koja se već tradicionalno dodeljuje učeniku koji je dobar drug, spreman da pomogne, poštuje druge i pravila ponašanja u školi i sve nastavnike i zaposlene u školi, učenik omiljen ne samo među đacima nego i nastavnicima i svim zaposlenim. Laureat priznanja je Jelena Milošević, učenica osmog razreda. Sledila je predstava koja je, iako iznova igrana, sada premijerno za mame, tate, bake i deke, oduševila lepršavošću i spontanošću dečije igre.

Putem platforme eTwinning, zajednice škola i predškolskih ustanova u Evropi upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija, Danu škole je virtuelno prisustvovalo i preko trideset kolega iz Italije, Portugalije, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Gruzije, Ukrajine, Turske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

D.K.


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ