Školska slava


NA STAZAMA SVETOSAVLJA


U našoj školi i ove godine, kao što je već tradicija, obeležena je školska slava – Sveti Sava.

Prigodnom akademijom učenici su se još jednom podsetili ovog svetog čoveka koji je dobro znao da nema države bez prosvete. Ono "što nam daje dušu, umu, srcu zdravlje - to je srpska škola, to je pravoslavlje", reči su velikog podvižnika. U proteklih osam vekova o Svetom Savi se govorilo, pisalo, pevalo, slikalo više no i o jednom srpskom velikanu i svetitelju. Savindan kao školsku slavu ozvaničio je 1827. godine knez Miloš Obrenovoć, a 1841.godine,  na predlog Atanasija Nikolića i odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog, knez Mihailo Obrenović je i zakonom utvrdio obavezu škola da svakog 27. januara slave Svetog Savu kao svoju slavu.

Tako je bilo i ove godine, pošto je za učenike i nastavnike ove škole čitava nedelja bila  svetosavska, od svećenja vodice do velike akademije za sve učenike na sam dan školske slave. Radost u srcima bil je tim veća jer je svega par dana pre toga ustoličen novoizabrani Svetejši Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Gospodin Irinej u Sabornom svetoarhangelskom hramu u Beogradu.

Ovogodišnji domaćini slave bili su najstariji učenici završnih odeljenja, koji su sa ocem Novakom Petrovićem rezali kolač, uz horski program,  čitanje žitija i recitovanje prigodne pesme učenice Ane Veseli. Potom je usledilo dodeljivanje nagrada za najbolje likovne radove nadahnute svetosavljem: Mariji Kačavendi, učenici V razreda za crtež, Stefanu Milenkoviću, učeniku VIII razreda za skulpturu i Sabrini Radosavljević, učenici VII razreda za plakat.
 
Nakon svečanosti slavu su preuzeli učenici sedmog razreda, a svi đaci dobili su kolač, žito i neizostavne perece.

Treba napomenuti da ovaj uzorni kolektiv veliku pažnju posvećuje duhovnom vaspitanju i izgrađivanju dece. Veronaukom, koju predaju šest veroučitelja obuhvaćeni su učenici svih razreda, kako u matičnoj školi u Kovinu, tako i u izdvojenim kombinovanim odeljenjima nižih razreda u Malom Bavaništu.

D.K.
Dan pereca

Počelo je od ranog jutra.
Mada slaviće se i sutra
u svakoj dečijoj ruci isparava, tako topla
po jedna perca iz obližnje pekare
i mleko iz, naravno, mlekare.

Počinje slavlje, prvo jedna pesma
pa program i sve redom, kao neka čarobna česma
česma puna života koji čeka da počne da teče
kao kolač koji počnje da se peče
kolač koji čeka da dođe u ruke nekog deteta koje će ga uz smeh vrteti.
Jutro je tek počelo, još je i zima pa se svima spava
ipak znaju da slave ovu božanstvenu školsku slavu
Svetog Savu.

                                                                    Ana Veseli, VI-2
                                                                                           OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Kovin

 

Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ