SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA


I ove godine, poslednjeg majskog dana, učenici šestih razreda naše škole, na časovima izbornog predmeta Čuvari prirode koje vodi profesorka biologije Ruža Ljuboja, između ostalog, pripremili su i postere za kampanju u povodu Svetskog dana bez duvanskog dima.

Učenici su ovim hteli da upozore da je pušenje najvažniji faktor za nastanak velikog broja bolesti koje se mogu sprečiti promenom ponašanja. Kako stručnjaci kažu, skoro šest miliona ljudi ove godine će umreti usled bolesti povezanih sa upotrebom duvana, od čega su više od 600 000 nepušača izloženih duvanskom dimu. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je izabrala da „Uplitanje duvanske industrije“ bude tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvanskog dima, posvećenog raskrinkavanju i suprotstavljanju bezobzirno agresivnim pokušajima duvanske industrije da osujeti Okvirnu konvenciju o kontroli duvana SZO.

U Srbiji iako se broj pušača  smanjuje, problem predstavlja to što je tri četvrtine dece i dalje izloženo duvanskom dimu u svojim domovima. Uz to zabrinjavajući su podaci da svakodnevno puši trećina odraslih stanovnika, među decom od 13 do 15 godina 8,8 odsto dečaka i 8,3 odsto devojčica navelo je da puši, dok ih je 42,7 bar jednom probalo cigarete. Sve ovo potaklo je mlade Čuvare prirode da poruče: recite stop masovnom ubijanju, stop pušenju!

D. K.


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ