Dečja nedelja


Drugi dan Dečje nedelje u našoj školi, iako tmuran, vetrovit i kišan, bio je takođe ispunjen brojnim aktivnostima. Mlađi učenici priredili su izložbu i izbor po tri rada, likovna i literarna, na temu „Moj učitelj – moja učiteljica“, u povodu današnjeg Svetskog dana učitelja, 5. oktobra.

U 12 sati predstavnici Đačkog parlamenta, Valentina Mitić i Marko Redžić, učenik prvog razreda Luka Nikolić, nastavnik Građanskog vaspitanja, predstavnik Saveta roditelja Vesna Nikolić i direktorka Vesna Jotić posetili su opštinski parlament i uzeli učešće u radu skupa „Reč imaju Đački parlamenti“. Posebno teba istaći izlaganje Valentine Mitić, koja je domaćinima, Srđanu Stojanoviću, predsedniku opštinske Skupštine i nekadašnjem učeniku naše škole, predsedniku opštine, Slavku Brankoviću, takođe profesoru naše škole, i poslanicima u pokrajinskoj Skupštini, Ivani Milić, Ani Novković i Branislavu Ivanoviću, ukazala na to da je lepo što je naša škola dobila dosta opreme za fiskulturnu salu i informatički kabinet, a uskoro će dobiti još jedan, ali da je osnovni nameštaj, klupe i stolice, još iz vremena kada su njeni roditelji pohadjali školu. Predsednik Stojanović se složio sa njenim mišljenjem, dopunivši da su to verovatno iste klupe u kojima je i on sedeo, ali da je problem budžeta i da će se postarati svi da se đacima obezvede svi uslovi da mogu da se posvete svome osnovnom zadatku – učenju.

Nakon održane popodnevne nastave u sali su nastavljeni sportski susreti odbojkaškim utakmicama sedmog i osmog razreda.

Sreda, treći dan Dečje nedelje u „Zmajevoj“ školi, i pored tmurnog i hladnog vremena, bio je zanimljiv i sadržajan. Učenici mlađeg uzrasta organizovali su veselu i atraktivnu manifestaciju „Trampilište“ gde se menjalo sve za sve, uglavnom igračke.

U isto vreme, predstavnici Đačkog parlamenta, sa nastavnikom Građanskog vaspitanja, od 10.00 do 12.00 sati prisustvovali su prijemu kod predsednika Opštine Slavka Brankovića, u okviru "Dana otvorenih vrata". Bio je to otvoreni, konstruktivni i obostrano korisni razgovor na temu ostvarivanja dečjih prava, pitanja i očekivanja dece od vlasti. Mada samo iz par škola, učenici su iznosili stvarne probleme iz svojih škola čije je rešavanje predsednik stavio sebi i svojim saradnicima u zadatak. Zatim je usledio obilazak Opštinske uprave i upoznavanje sa radom službi. Učenicima je posebno bio zanimljiv odlazak kod matičara, gde su im pokazane matične knjige i način rada ove službe. Kako je u pripremi naredno zasedanje opštinskog parlamenta, predsednik je pozvao mlade parlamentarce i njihove drugove da dođu i vide kako funkcioniše i ovaj deo lokalne samouprave.

Za popodne je bilo predviđeno oslikavanje školskog dvorišta, ali je, zbog hladnoće i vetra, ova aktivnost rađena u zgradi na tablama stiropora, pružajući učenicima isto zadovoljstvo. Polgedajte njihov rad i neke od radova.

Četvrtak je konačno doneo i sunce ovogodišnjoj Dečjoj nedelji. I pored „šašave Košave“ koja je jenjavala, održavajući tradiciju, sada pod geslom „Imamo cilj – dodji na start“, nakon svečanog otvaranja i puštanja mnoštva golubova, simbola mira, održana je „Trka za srećnije detinjstvo“. U organizaciji Crvenog krsta i Sportskog saveza, a pod pokroviteljstvom Opštine, trčalo se u centru grada.

Po rečima nastavnika Ivana Lukića, naši takmičari su postigli veoma dobre rezultate: u kategoriji dečaka osmog razreda Djordje Jotić osvojio je III mesto, dok su Tamara Jovanović, učenica šestog razreda, Djordje Petrović, učenik sedmog i Marko Bogdanović, učenik petog razreda stigli na cilj četvrti i posebno naglasio da je veliki kvalitet naših takmičara, što su istrčali deonice bez odustajanja i pored hladnog vremena. Nakon poslednje trke predsednik Opštine Slаvko Brаnković i predsednik kovinskog Crvenog krstа, Dr Sveto Vukаdinović uručili su diplome i poklone nаjuspešnijim tаkmičаrimа.

Pomalo neočekivano, ali akcija „Pročitana knjiga školskoj biblioteci“ sa ciljem povećanja knjiškog fonda je izuzetno dobro prihvaćena od strane učenika. Knjige stižu svakodnevno i gotovo da nema školskog odmora a da se u zbornicu ne donesu paketići poklonjenih knjiga, medju kojima su i značajni naslovi ozbiljne literature. Nakon nastave, prema dogovoru, učenici viših razreda sa svojim odeljenskim starešinama bili su u diskoteci „Pink“.

 

 

Iz dana u dan, iz dogadjaja u dogadjaj, lagano Dečja nedelja približila se svome kraju. Petak je u „Zmajevoj“ školi, bio raspevani dan. Učenici mladjeg uzrasta pre podne prisustvovali su koncertu pobednika festivala „Klinci pevaju hitove“, koji je organizovao Centar za kulturu. Iako prvobitno predviđeno na platou, zbog hladnog vremena, pevalo se u sali.

Popodnevna smena viših razreda, nastavu je započela zanimljivim menjanjem uloga dece i odraslih, tokom prva dva časa. Potom je, posle šestog časa, održan raspevani „Karaoke obračun“. Prijavljeni takmičari izvlačili su ceduljice sa nazivima pesme koju su potom pevali. Stručni žiri je nakon odslušanih pesama i konsultacija proglasio pobednike i dodelio diplome i simbolične nagrade.

Poslednji, šesti dan Dečje nedelje, bio je predvidjen za susret sa planinarima. Planinarsko – smučarsko društvo „Jelenak“ iz Pančeva organizovalo je susret planinara „U bojama ruja“ u Deliblatskoj peščari, u predelu Čardaka od petka do nedelje. Susret je imao rang Pokrajinske akcije i pozivi su bili upućeni svim planinarskim organizacijama Srbije, ali je učešće bilo slobodno za sve ljude dobre volje.

Za završnicu Dečje nedelje mladih „Zmajevaca“ nastavnik Ivan Lukić odabrao je svoje najvernije sportiste Anu Repajić, braću Jotiće, Mihajla i Đorđa, Tomislava Cvijevića, Tamaru Jovanović, Đorđa Petrovića, Stefana Pušicu, Sašu Rankovića, Igora Perovića i Stamenković Borisa i sa njima učestvovao na drugom danu Susreta. Kako je programom bilo predviđeno, pešačilo se 20 km i 12 km, uz mogućnost skraćivanja za osnovce na 5 kilometara. Potom su sledile sportske igre i malo muzike i veselja.

U okviru obeležavanja Dečje nedelje, večeras su u fiskulturnoj sali održane „Igre bez granica“ i odbojkaška utakmica. Domaćini i organizatori bili su učenici petih i šestih razreda. Bilo je tu svega: od slaloma fudbalskom loptom, preko šuteva za trojku, do nošenja badminton loptica na reketu. Bodreni zdušnim navijanjem, uz vrisku i ciku oduševljene dece, takmičari su pokazali zavidnu veštinu u rešavanju postavljenih prepreka i zavrzlama. Istina je da lopta ponekad nije htela da sluša, ali možemo sa sigurnošću reći da su svi bili pobednici. Nakon petaka, salu su preuzeli šesti razredi koji su odmerili snage u odbojci. Reči su izlišne, pogledajte fotografije.

D.K.


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ