MENI

 

ŽIVOT U GRADU BUDUĆNOSTI

U gradu budućnosti, zeleni vrtovi koji, kao kakve ljuljaške vise na kanapima koji su prikačeni za šarene balone, nalaze se samo na početku grada, kako bi ostavili mesta na nebu za visoke zgrade koje slede. Put do tih prekrasnih vrtova se sada čini nemoguć, ali u stvari je vrlo lak: samo je potreban jedna manja letelica ili lift, i tamo si. U tim vrtovima, u zavisnosti od vrste, gaji se razno cveće, drveće, koje ujedno pomaže u prečišćavanju vazduha.

Ispod vrtova nalaze se, za to vreme, starinske kuće i zgrade. Kuće okruglih ili ravnih krovova i zgrade dosadnih, pravougaonih oblika sa cvećem na prozorima. Tamo su i takozvane "kuće na sprat" koje su poput vrtova, viseće i pozelenele od mahovine, na tim kućama ima običaj da raste belo cveće koje ima divan miris, pa predgrađe uvek miriše sveže i novo. Kod ovih gradova nalazi se dva vrsta predgrađa: jedno mirisno, belo i lepo i jedno tamno, puno fabrika koje su ostavljene tamo poluokrečene kao da je neko nekada pokušao da ih načini lepim. Taj deo grada više niko ne posećuje, tamo rade samo mašine koje kontroliše neka vrsta kompjutera u centru grada. Mnoge od tih fabrika nisu potrebne, ali su tu ostavljene kao neka vrsta spomenika.

U sam grad se može ući na nekoliko načina. Prvi način je cestom koja služi isključivo za prevoz, pošto je u obliku staklenog tunela koji se samo na nekoliko mesta širi u parkinge koji su isto obavijeni staklenim zidom sa staklenim vratima. To je jedini način za ulazak u grad automobilom. Drugi način je ulazak avionom ili nekom drugom letelicom. U gradu postoje mnoge "stanice za avione" koje služe kao sadašnje autobuske stanice. Treći način je brodom, ukoliko reka teče kroz to mesto. Poslednji i najzastupljeniji način je vrstom podmornice kroz vodene tunele koji liče na one za automobile, samo su ispunjeni vodom. Te podmornice su skoro cele providne i nimalo nalik sadašnjim, u obliku lopte koja je spljoštena na dnu.

U centu grada nalazi se trg popločan mermerom oko koga su smeštene najskuplje prodavnice, muzeji i političke ustanove. Iz tog centra polaze popločane ulice. Jedna ulica služi kao veliki tržni centar, puna najmodernijih zgrada do kojih se dolazi liftom jer se ovde kao prvi sprat računa onaj na samom vrhu. Neke ulice su pune stanova i kuća do kojih se dolazi na isti način. Dok su neke ulice pomešane.

Prevozna sredstva nisu toliko glomazna, glavno je da ima mesta za noge i jedan upravljač, što je dokazano na jednom trotinetu budućnosti koji nema točkove, već klizi po površini, a automobili kojima se ponekad voze čak i cele porodice, imaju više mesta, ponekad i po deset sedišta. Ni oni ne idu na točkove, i oni klize po putu. Avioni su otprilike isti, samo su malo manji i sigurniji, za poletanje im treba mnogo manje vremena i laki su za voženje. Brodovi su sve manje zastupljeni, pa su mali i isključivo za prevoz turista.

Odlazak u prodavnicu nije neophodan. Ceo grad je pokriven Internetom pa se pomoću kompjutera mogu naručiti proizvodi iz celog sveta.

Škole su opremljene najsavremenijim računarima i opremom. Stari školski stolovi zamenjeni su stolovima čija je površina zapravo jedan veliki ekran koji zamenjuje tablu i svesku, a olovka i gumica zamenjeni su elektronskom olovkom kojom učenici pišu po elektronskom stolu. Učenici koji ne mogu doći u školu, mogu od kuće, preko svog kompjutera, uživo gledati šta nastavnik predaje na času, a pomoću Web kamerice mogu i da učestvuju u nastavi.
Školska tabla je isto zamenjena velikim ekranom na dodir.

U svakom stanu i kući nalazi se poseban “pametni” kućni kompjuter koji olakšava svakodnevni život. Takve pametne kuće same regulišu sobnu temperaturu u zavisnosti od godišnjeg doba i doba dana, naračuju namirnice koje nedostaju u frižideru, a stanovnik kuće preko mobilnog telefona jednostavnom komandom može da upravlja svim tehničkim uređajima u svojoj kući.

Na ulicama se mogu videti mali roboti koji lebde iznad zemlje. To su simpatični "EKO" roboti koji skupljaju otpalo lišće i smeće sa zemlje, a isprogramirani su da prijatnim glasom upozore nemarne građane da ne bacaju đubre po zemlji.

 

 

Siemens Create the Future
Gradovi budućnosti
OŠ "Jovan Jovanović Zmaj " Kovin