Savindan u našoj školi


Školska slava, Savindan, u našoj školi i ove godine, kao i u svim školama u Srbiji, bio je radni, ali nenastavni dan. Đaci su došli u školu da bi prisustvovali tradicionalnoj školskoj svečanosti posvećenoj Svetom Savi, utemeljivaču srpske crkve, države i školstva, prvom srpskom arhiepiskopu za čije se delo vezuje se i početak srpske književnosti i pravne nauke. Otuda se, još od 1823. godine, odredbom kneza Miloša Obrenovića, taj dan obeležava kao školska slava. Prigodnom akademijom učenici su se još jednom podsetili ovog svetog čoveka koji je dobro znao da nema države bez prosvete.

Tako je bilo i ove godine, pošto je za učenike i nastavnike naše škole čitava nedelja bila svetosavska, od svećenja vodice do velike akademije za sve učenike na sam dan školske slave. I tokom predprazničnih dana svetosavski duh prožimao je nastavu. U povodu školske slave, na časovima Informatike i računarstva pripremalenja je virtuelna izložba koji ste verovatno već pogledali na ovom sajtu.

Ovogodišnji domaćini slave bili su najstariji učenici osmih razreda, koji su sa parohom kovinske Prve mesne parohije i veroučiteljem, ocem Milenkom Sandićem, u 11 sati prerezali slavski kolač, uz program hora i orkestra,  čitanje žitija i recitovanje prigodnih pesama. Nakon svečanosti slavu su preuzeli učenici sedmog razreda, a svi đaci dobili su kolač, slavsko žito i neizostavne perece.

Treba napomenuti da naš uzorni kolektiv veliku pažnju posvećuje duhovnom vaspitanju i izgrađivanju dece jer su veronaukom, koju predaje šest veroučitelja, obuhvaćeni učenici svih razreda.

D.K.


Најновије вести

Copyright © 2008. Основна школа „Јован Јовановић Змај" Ковин
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Уредник: Дејан Крецуљ