MENI

Početna

Manifestacija Dan Dunava

Dan Dunava u našoj zemlji

Dunav – reka života

Sačuvajmo Dunav Ekološki kamp

Dan Dunava

2007. godine, u okviru tradicionalne proslave Dana Dunava, po prvi put je organizovan Studentski eko kamp na Velikom ratnom ostrvu.

Eko kamp petu godinu za redom realizuje Organizacioni odbor - Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistem u saradnji sa Gradom Beogradom, JKP "Zelenilo Beograd", Fakultetom za primenjenu ekologiju "Futura", Fakultetom zaštite životne sredine Univerziteta Edukons i WWF. Partneri u realizaciji ovogodisnjeg kampa "Sačuvajmo Dunav" su Fakultet organizacionih nauka i studentske organizacije AIESEEC, AEGEE, EESTEC, kao i Centar za razvoj karijere i INFOSTUD.

Kamp se ove godine održava od 28. septembra do 01. oktobra sa temom "Revitalizacija degradiranih područja i nuticaj na vodene eko sisteme". Kamp predviđa 12 predavanja koje će držati eksperti iz različitih oblasti zaštite životne sredine koji imaju bogato praktično iskustvo rada u institucijama, fakultetima, međunarodnim i lokalnim nevladinim organizacijama i kompanijama. Aktivnosti podrazumevaju predavanja, radionice, aktivnosti na terenu, a završetak kampa biće organizovan okruglim stolom u kome će učestvovati studenti i predavači.

U prirodnom ambijentu, sa programom koji sadržinski pokriva edukativni, ekološki i kulturološki aspekt - Veliko Ratno ostrvo je pravo mesto na kome se studenti zajedno sa svojim predavačima fokusiraju na pitanja uticaja zagađenja voda i očuvanja životne sredine. Studenti će u toku trajanja kampa slušati predavanja na otvorenom, kretati se po ostrvu prateći put koji vodi po obodu ostrva ili uz pomoć mape, razvijajući na taj način svoju oblast istraživanja.

Cilj kampa je edukacija mladih kroz zanimljiva predavanja, praktičan rad i zabavu, pri čemu će upoznati različite apekte životne sredine, probleme zagađenja vode i uticaja na okolinu, ali i šta svako od nas može da učini za lepši i čistiji Dunav.

Ove godine, kamp se održava 4 dana, u periodu od 28. septembra do 01. oktobra 2012. godine.


Autor:Aleksej Sokić
Kovin 2013.