Specijalni rezervat prirode Zasavica
Početna | Istorija | Biljni i životinjski svet | Turizam | O projektu |
Turizam
Zasavica je mesto na kome možete uživati u netaknutoj prirodi, miru i tišini. Ribolov je dozvoljen, ali je potrebno platiti dozvolu.
Za neke veoma sitne pare možete da iznajmite drveni čamac sa motkom za odgurivanje, i sami istražite vodena prostranstva Zasavice. Kako je u pitanju plitka stajaća voda, obilazak čamcem je lak i bezbedan, i ne zahteva nikakvu posebnu veštinu.
Rezervat Zasavica veoma je bogat florom, od kojih su najuocljivije različite vrste lokvanja sa belim i žutim cvetovima. U Zasavici postoji više od 600 razlicitih biljnih vrsta.
Od životinjskog sveta verovatno najinteresantniji jeste dabar, koji je nedavno vraćen u ove krajeve, iz kojih je davno iščezao. Projekat vracanja dabrova u Zasavicu dobro napreduje, i sada već postoji više porodica, a neke od njih proširile su se i van granica rezervata. U zasavici se gaje i svinje mangulice, a tamo možete videti i podolsko goveče, koje izgledom podseća na kravu sa izuzetno dugačkim rogovima.
Objekat pored centra za posetioce naziva se "Bircuz kod dabra", gde posetiocima na raspolaganju stoje roštilj, talandara ili kotlić za samostalnu pripremu hrane.
Zasavica je otvorena preko cele godine, 24 časa dnevno. Posetioce dočekuje čuvar, koji je stalno prisutan.

 

 

 

Kovin 2013